Eerbetoon aan Martin Luther King

Atlanta is de geboorteplaats van een van ’s werelds grootste en bekendste vrijheidsstrijders: Martin Luther King. Hij groeide op in Sweet Auburn, een wijk die nog steeds door mensen vanuit de hele wereld wordt bezocht. Het huis waarin hij is geboren, de kerk waarin hij predikte en zijn laatste rustplek zijn inmiddels musea geworden – een eerbetoon aan deze bevlogen activist.

Kunst & Cultuur
Muurbeschildering bij de MLK Historic Site

Muurbeschildering bij de MLK Historic Site

Een kijkje in zijn leven

Het bezoekerscentrum is een goede start van uw bezoek. Hier liggen plattegrondjes klaar, en aan de hand van foto’s, video’s en verhalen krijgt u een blik in het leven van Martin Luther King. Via foto’s van King en Rosa Parks, de vrouw die beroemd werd omdat zij in de bus weigerde op te staan voor een blanke, loopt u bijvoorbeeld langs verhalen over de Southern Christian Leadership Conference (SCLC). Dit is de burgerrechtenbeweging waar Martin Luther King de vertegenwoordiger van was. King werd onder meer beroemd door zijn boycot van stadsbussen na de arrestatie van Rosa Parks, en zijn oproep tot een geweldloze strijd tegen racisme bereikte zijn hoogtepunt met de ‘I Have a Dream’-speech tijdens de March on Washington, op 28 augustus 1963. Het bezoekerscentrum heeft ook een permanente tentoonstelling voor kinderen die gericht is op de prestaties van jongeren in King’s Civil Rights Movement. Tip: meld u hier op tijd aan voor een rondleiding in het geboortehuis van Martin Luther King.

King’s geboortehuis

King’s geboortehuis

Geboorteplaats van de wereldverbeteraar

Het huis dat bij de Historic Site hoort is het huis waarin de familie King van 1926 tot 1941 woonde. Martin Luther kwam hier op de wereld op 15 januari 1929. Hij zou de middelste worden, tussen een oudere zus en een jongere broer. Het huis is voor het grootste gedeelte weer teruggebracht in de staat waarin de familie King er leefde. U loopt er dus door de slaapkamer waar hij zo graag boeken las, de eetkamer waar vader King altijd per se samen wilde eten en de keuken waar zijn geliefde oma Williams vaak voor het gezin kookte.

De kerk waar King predikte

De kerk waar King predikte

Kippenvel in de kerk

Vlakbij het geboortehuis ligt de Ebenezer Baptist Church, de kerk waarin King werd gedoopt en van zijn vader leerde hoe hij moest prediken. Iets wat hij zo bevlogen kon dat hij er wereldberoemd door werd. Zijn wereldberoemde ‘I Have a Dream’-speech tijdens de massademonstratie in Washington in augustus 1963, waarin hij vertelde hoe hij droomde van een samenleving waarin blank en zwart gelijk zijn, wordt nog steeds door velen aangehaald. In de Ebenezer Baptist Church galmen nu opnames van Kings preken door de speakers. Inspirerende verhalen die geheid voor kippenvel zorgen.

De graftombe

De graftombe

De laatste rustplaats

King was in de ogen van velen een held, maar voor tegenstanders van gelijkheid was hij de vijand. Op 4 april 1968 werd zijn strijd hem fataal. Toen hij op het balkon van zijn kamer in het Lorraine Motel in Memphis een luchtje wilde scheppen, werd hij neergeschoten door een sluipschutter. Een uur later overleed hij in het ziekenhuis – slechts 39 jaar oud. Kings lichaam ligt in een tombe net buiten The King Center. Deze staat midden in een vijver waarnaast een eeuwige vlam brandt. In het centrum zijn eigendommen van King tentoongesteld. U leert er ook over andere geweldloze activisten die door King werden aanbeden, zoals zijn vrouw Coretta Scott King en Mahatma Gandhi.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Ontdek andere bestemmingen in Noord-Amerika