Hoe het Panamakanaal werkt
Van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan overbruggen de schepen in het Panamakanaal een hoogte van 26 meter. Ze gaan gedurende deze tocht door 3 sluizen: de Miraflores-, Pedro Miguel- en Gatunsluizen. Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat de schepen zakken door gebruik te maken van de zwaartekracht. De totale tocht door het Panamakanaal duurt ongeveer acht uur en per jaar maken ruim 14.000 schepen hier gebruik van. Ze betalen hiervoor een enorm bedrag aan tol (gemiddeld honderdduizend euro), toch is dit nog altijd minder dan wat ze kwijt zouden zijn als ze om Zuid-Amerika heen zouden varen.
Het prachtige uitzicht vanaf de Mirafloressluizen
Vanaf de Mirafloressluizen is het uitzicht op het kanaal en de gigantische zeetankers en cruiseschepen het mooist. Vanuit Panama-stad is het ongeveer een half uur rijden naar de sluizen. Er is een bezoekerscentrum dat voorzien is van een uitkijkplatform, een restaurant met terras en een souvenirshop. Ook zijn er diverse tentoonstellingen, schaalmodellen, videopresentaties en interactieve modules aanwezig die verduidelijken hoe de sluizen en het kanaal werken. Maar dat is allemaal vooral interessant tijdens het wachten op een schip, want het ‘echte werk’ blijft het meest spectaculair.
Bijzondere wetenswaardigheden
Het Panamakanaal wordt niet alleen vanwege de grootte het achtste wereldwonder genoemd; er zijn ook heel wat ingenieuze vondsten in verwerkt. Zo is het is gevuld met zoet water, zodat het zoute water en de flora en fauna van de 2 oceanen gescheiden blijven. Verder fungeert een kunstmatig meer, Gatun, als bassin: het leidt regenwater en water uit het omliggende regenwoud naar het kanaal. Speciale elektrische locomotieven aan beide zijden van de sluis zorgen ervoor dat de schepen precies op de goede positie in de sluis komen en daar ook blijven.