Machtsvertoon op het plein
In de eerste helft van de 15de eeuw werd aan de zuidzijde van het plein het Stadhuis gebouwd, een meesterwerk van gotische architectuur. Binnen is een rijke mix aan interieurstijlen te zien, waaronder de Lodewijk XIV-stijl uit het begin van de 18de eeuw. Het gebouw heeft een toren die rijkt tot 96 meter hoogte met bovenop een 3 meter hoog beeld van de aartsengel Michaël die een draak doodt. Dit machtsvertoon wekte jaloezie op bij de Hertog van Brabant, die prompt het voormalige Broodhuis aan de overkant van het plein rijkelijk liet decoreren. Met veel bombarie doopte hij het om tot ‘Maison du Roi’ – het Huis van de Koning. In 1695 werd de Grote Markt verwoest bij een zwaar bombardement door troepen van Lodewijk XIV. De Franse zonnekoning wilde zijn grondgebied uitbreiden tijdens de Negenjarige Oorlog die ook Brussel teisterde. De stad wist zich snel te herstellen, mede dankzij de gilden. Het centrum werd in hoog tempo herbouwd, en na betrekkelijk korte tijd schitterde de Grote Markt weer als voorheen.
De vele gezichten van het Broodhuis
Een van de rijkst gedecoreerde gebouwen aan de Grand-Place is het Broodhuis, het ‘Maison du Roi’. Hier is in de loop der eeuwen aardig wat aan verbouwd. In de 13de eeuw werd er brood verkocht. Begin 15de eeuw werd het pand ingenomen door de toenmalige hertog van Brabant. Het was toen nog een houten barak, maar in 1405 werd deze vervangen door een stenen gebouw. Onder keizer Karel kreeg het een gotische gevel kreeg met flamboyante details. Halverwege de 19de eeuw werd het pand opnieuw gesloopt en heropgebouwd in neogotische stijl. Tegenwoordig is het Broodhuis een museum met een waardevolle collectie schilderijen, wandtapijten, beeldhouwwerken, zilverwerk en porselein. Het is zeer de moeite waard: samen geven ze een prachtig overzicht van de stadsgeschiedenis.
Bloementapijt op het plein
Om de 2 jaar wordt in augustus het plein op de Grote Markt gevuld met een reusachtig bloementapijt. In ongeveer 4 uur tijd leggen 120 vrijwilligers over een oppervlakte van 1.800 vierkante meter 800.000 kleurrijke begonia’s in prachtige patronen uit. Het eerste bloementapijt, dat in 1971 werd gemaakt, was zo’n succes dat een traditie werd geboren. Jaarlijks trekt dit evenement duizenden toeristen. Het is een prachtig gezicht, het stenen plein dat voor één week verandert in een zee van bloemen.