Rust vlakbij Shanghai

Het waterdorp Zhujiajiao ligt op slechts een uurtje rijden van het drukke, moderne centrum van Shanghai, maar u stapt er in een geheel andere wereld. U stapt er zelfs ruim 1.700 jaar terug in de tijd. De vele grachten en kanalen maken het ‘Venetië van Shanghai’ een populaire bestemming voor dagjesmensen, die niet alleen afkomen op de boottochtjes, maar vooral ook op de pittoreske traditionele architectuur.

Kunst & Cultuur

36 pareltjes

Zhujiajiao wordt ook wel de Parelstroom genoemd. Dat verwijst in de eerste plaats naar het glinsterende water. Maar eigenlijk zijn er overal parels: de 36 bruggen in het dorp, van verfijnde architectuur, zijn prachtig. Ze zijn van hout, steen en marmer. Verreweg de grootste is de Fangsheng-brug uit het jaar 1571. Deze overspant het water met 5 bogen en is rijkelijk voorzien van ornamenten in de vorm van draken en leeuwen. Toch draait het hier niet alléén maar om water en bruggen: ook de eenvoudige, historische architectuur langs de vele steegjes is er zeer de moeite waard. U treft er niet alleen een veelheid van winkels, restaurantjes en woonhuizen, maar ook tempels en bijzondere tuinen. De Ke Zhi Yuan-tuin bijvoorbeeld bestaat uit drie delen: de tuin zelf, een kunstmatige heuvel, en een hal. Hier bevindt zich ook het hoogste gebouw van het dorp: 4 verdiepingen met bovenop een paviljoen. De tuin staat ook wel bekend als Ma Family Garden.

Lampionnen in de Yuanjin tempelLampionnen in de Yuanjin tempel

Chinees ambacht

Al 6 eeuwen lang staat de boeddhistische Yuanjin-tempel op de plek waar de Caogang-rivier en de Parelstroom elkaar ontmoeten. Het imposante bouwwerk wordt ook wel aangeduid als de ‘keizerinnentempel’ – een verwijzing naar het beeldje van de heilige moeder van Chenzhou, dat zich hier bevindt. Wie zich in de prachtige tempel geïnspireerd voelt door Chinees ambacht, doet er goed aan elders in het dorp ook eens de 2.000 vierkante meter tellende Shanghai Y-Art Gallery te bezoeken. Andere hoogtepunten zijn de oude Tong Tian He-apotheek en het postkantoor, dat nog dateert uit de Qing-dynastie.

Delen:

Gerelateerde artikelen