De Notre Dame waakt over Parijs

Midden in de stad, op het Île de la Cité, ligt de Notre- Dame de Paris. Maar liefst 14 miljoen mensen per jaar stappen hier over de drempel om de kathedraal van binnen te bewonderen. Óf te beklimmen: want wie de 387 treden naar de top van de zuidelijke toren aandurft, wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad, de uitgestrekte Seine en komt oog in oog te staan met de fameuze waterspuwers.

Kunst & Cultuur
De raamrozet van de zuidgevel

De raamrozet van de zuidgevel

De schatten van de Notre Dame

De Notre Dame herbergt vele schatten. Degene die het meest in het oog springen zijn de kleurrijke raamrozetten uit de 13de eeuw. De grootste rozet is die op de zuidgevel: in deze immense raamvertelling worden in 4 cirkels diverse scènes uit het Oude en Nieuwe Testament weergegeven. In de kathedraal worden ook 3 relikwieën van Christus bewaard: een stuk van het kruis waaraan Jezus werd genageld, zijn doornenkroon, en één van de spijkers.

De klokkenluider van de Notre-Dame

Veel oude gebouwen hebben een verhaal, mythe of legende en vrijwel iedereen kent ‘De klokkenluider van de Notre Dame’. Het verhaal, uit het boek ‘Notre-Dame de Paris’ (1831) van Victor Hugo, gaat over de gebochelde klokkenluider Quasimodo die hoog in de torens van de Notre Dame woont en verliefd wordt op de mooie zigeunerin Esmeralda. Zijn liefde blijft echter onbeantwoord. Het boek, dat in de volksmond ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ ging heten, werd meermalen verfilmd, maar de tekenfilmversie van Disney uit 1996 maakte de kathedraal bij een publiek van alle leeftijden bekend.

Monsterfiguren op de gevel van de Notre Dame

Monsterfiguren op de gevel van de Notre Dame

Wonderlijke waterspuwers

De waterspuwers op de façade zijn geplaatst aan het eind van de watergoten om het regenwater af te voeren, op zo’n manier dat het niet langs de muren van de kathedraal zou sijpelen. Andere bewoners van de toren zijn de grappige beelden (drôleries) van de ‘Galerie des Chimères’. Deze monsterachtige karikaturen zouden demonen moeten afschrikken. Gezeten op de galerijen rondom de torens waken zij dag en nacht over Parijs. De makers hebben hun fantasie goed gebruikt: veel van de beelden zijn half mens, half dier. Elementen als snavels, slangenstaarten en adelaarsvleugels maken dat ze er vaak angstaanjagend uitzien.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen