De Verboden Stad

De Chinezen zagen de Verboden Stad vroeger als het centrum van het universum. En geef ze eens ongelijk. Terwijl Europa nog worstelde met de duistere Middeleeuwen, verrees in Beijing een paleizencomplex met 10.000 nissen, kamers en zalen. Deze keizerlijke stad was voor gewone stervelingen niet alleen verboden, maar ook onzichtbaar, achter muren van 8 meter dik en 10 meter hoog.

Kunst & Cultuur

Het juweel in de kroon

Voor wie de Verboden Stad bezoekt, is het bijna onvoorstelbaar dat zoiets omvangrijks 5 eeuwen lang aan het zicht onttrokken bleef. Tegenwoordig wordt die schade echter in een rap tempo ingehaald. Wat ooit het besloten domein van keizers, harems en eunuchen was, krijgt inmiddels zo’n 40.000 bezoekers per dag te verwerken. Maar de grandeur van de Verboden Stad blijft bewaard; het complex prijkt sinds 1987 op de lijst van UNESCO-werelderfgoed en wordt goed onderhouden. Er staat altijd wel ergens een deel in de steigers voor onderhoudswerkzaamheden. Wie de volledige rijkdom aan hallen, galerijen, pleinen en paleizen in zich op wil nemen is zo een hele dag zoet. Zelfs voor een globale indruk blijft het raadzaam een paar uur de tijd te nemen. Geduld en uithoudingsvermogen worden rijkelijk beloond. Als het aan de benamingen ligt, kent de extase geen einde: zo volgt na de entree al snel de Hal van Opperste Harmonie, met daarna de Poort van Hemelse Puurheid, het paleis van Aardse Kalmte, en de Hal van Eenheid en Vrede. Wie de volle lengte van de stad heeft doorlopen, wacht nog de keizerlijke tuin, die aan weerszijden toegang biedt aan nóg meer paleizen. In dit stukje van de Verboden Stad, dat vaak ten onrechte wordt overgeslagen, is het heerlijk dwalen in een labyrint van gangen, poorten en hofjes.

Het Guanmiao Paviljoen in het JingshanparkHet Guanmiao Paviljoen in het Jingshanpark

Jingshanpark

Voorbij de poort van Goddelijke Macht, de noordelijke ingang tot de Verboden Stad, ligt het Jingshanpark. Dit is in feite een kunstmatige heuvel die bestaat uit de enorme hoeveelheid grond die moest worden verplaatst om een gracht van 52 meter breed en 6 meter diep rondom de Verboden Stad te graven. Hier kunt u na een bezoek nog eens mooi over de daken uitkijken, vanuit paviljoens met namen als Omgeving Bewonderen en Verzamelde Parfums.

Delen: